Bersama Menyemarakkan Spirit Dakwah. Islam Untuk Semua.

"AMANAH MENJANA KEMURNIAN AKHLAK ISLAM"Tunjang kepada kewujudan ummah terbilang diasaskan kepada penerapan nilai akhlak mulia iaitu amanah. Setiap umat islam dianjurkan supaya beramanah,kerana insan yang cemerlang ialah yang paling baik menjaga dan melaksanakan amanah.

Sifat amanah adalah sangat dituntut dalam islam. Amanah ialah sifat yang tidak memungkiri. Ia juga menunjukkan kejujuran dan sikap tidak menyimpang daripada arahan atau amanat yang diterima. Seseorang yang amanah ialah yang dapat menjalankan tugas tanpa mengutamakan kepentingan diri sendiri. Disamping itu, tugas dan tanggungjawab dilaksanakan dengan terbaik walaupun tanpa ketua disisinya.Untuk memastkan pelaksanaan tugas tersebut. Seseorang itu didiwakilkan oleh ketuanya untuk menerajui jabatan atau agensi semasa berada diluar pejabat dalam waktu yang panjang dan orang yang berkenaan mengambil kesempatan melakukan sesuatu yang biasanya tidak diluluskan oleh ketuanya, maka orang tersebut telah berlaku tidak amanah.

Firman allah s.w.t :


"Sesungguhnya kami telah mengemukakan tanggungjawab amanah ini kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya). Maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya), dan (pada ketika itu) manusia sanggup memikulnya. Sesungguhnya tabiat kebanyakkan manusia itu suka melakukan kezaliman dan suka pula berbuat perkara-perkara yang tidak patut dilakukan".


(Al-Ahzab ayat 72)

Amanah ialah satu nilai yang dapat dilihat melalui tindakan, seperti menggunakan masa dengan sebaik-baiknya, membelanjakan harta awam mengikut peraturan yang ditentukan dan jauh sekali daripada melakukan pembaziran,rasuah,penyelewengan dan salah guna kuasa.Tegasnya sifat amanah adalah merupakan satu daripada faktor penting dalam membantu kejayaan seseorang untuk mengajar kebahagiaan hidup didunia dan diakhirat.Kejayaan dalam melaksanakan amanah didunia akan membawa kebaikan hidup diakhirat. Maka sebab itu islam sangat mengambol berat mengenai amanah dikalangan umatnya.

Sesuatu pentadbiran kerajaan tidak boleh diuruskan jika tidak ada amanah,pengurusan dan pentadbiran tidak akan dapat dilaksanakan,malah boleh menyebabkan haru-biru dan keruntuhan kuasa kerajaan. Contohnya, jika pegawai-pegawai yang diamanahkan untuk menutip hasil mahsul negara tidak beramanah, sudah tentu khazanah negara akan susut. Ini bermakna pemerintah (kerajaan) tidak dapat memperuntukkan kewangan yang cukup bagi membiayai urusan pentadbiran dan projek-projek pembangunan insan dan negara.

Dari segi amanah dalam perniagaan pula,pekerjaan yang tidak amanah dalam menjaga harta benda dan kewangan majikannya lambat laun boleh menyebabkan perniagaan itu muflis dan dengan ramai pekerjaan dan peniaga sesebuah negara tidak beramanah dalam urusan dengan pedagang lain, maka dagangan dalam dan luar negara tidak akan berjalan dengan baik dan berkembang. Dengan itu ekonomi negara tidak akan tumbuh.

Sifat amanah yang menjadi salah satu daripada sifat yang wajib bagi rasul kita junjungan besar nabi muhammad s.a.w bermaksud,kepercayaan,boleh dipercayai,jujur atau orang yang boleh dipercayai.Maksudnya seseorang itu boleh melaksanakan tugas dan amanah yang dipertanggungjawabkan kepadanya tanpa melakukan sebarang unsur-unsur penyelewengan.

Pri-perlunya amanah kepada umat islam bolehlah diperhatikan kepada maksud hadis berikut, dari Ali r.a katanya, kami duduk bersama rasulullah s.a.w , lalu muncul seorang daripada keluarga al-aliyah dan bertanya kepada rasulullah : wahai rasulullah !, beritahulah kepadaku apakah sesuatu yang palling berat dalam agama dan apakah yang ringan?. Maka jawab rasulullah s.a.w: yang paling ringan dan mudah adalah mengucap dua kalimah shahadat,dan yang paling berat ialah amanah.Sesungguhnya tidak ada agama bagi orang yang tidak amanah. Sembahyang baginya dan tiada zakat.
(Riwayat al-bazar at-tabrani)

Hadis tersebut menunjukkan betapa beratnya tanggungjawab untuk melaksanakan amanah,hingga baginda menyatakan tidak ada agama bagi orang yang tiada amanah.Tanggungjawab amanah itu menjadi serangkai atau bergandingan dengan agama.Seterusnya dari insan r.a katanya: rasulullah s.a.w bersabda:


"Tidak sempurna iman bagi sesiapa yang tiada amanah pada dirinya dan tiada agama bagi orang yang tidak dipercayai janjinya".


(Riwayat imam ahmad,al-bazar at-tabrani)

Kalau diperhatikan daripada kedua-dua hadis yang dibacakan tadi,tentulah dapat dibuat kesimpulan berhubung dengan keadaan yang berlaku ditengah-tengah masyarakat kita hari ini.Bagaimana dengan kedudukan orang yang terlibat dengan kes rasuah,kes pecah amanah yang melibatkan wang berjuta-juta ringgit sebagaimana yang dipaparkan oleh media cetak,dituntut dan didengar melalui media elektronik.Tidakkah menunjukkan mereka tidak amanah,sedangkan amanah itu sendiri sangat dituntut dalam ajaran islam?. Di samping itu, marilah kita perhatikan pula kepada insiden-insiden tidak amanah yang dalam masyarakat kita, apakah tindak-tanduk kepada mereka yang diamanahkan kuasa benar-benar melaksanakan amanahnya dengan penuh tanggungjawab?.

Ingatlah!,orang-orang yang telah melakukan perbuatan khianat atau tidak amanah akan diisyaratkan dihadapan semua makhluk pada hari pembalasan,seperti yang diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a dari nabi s.a.w sabdanya yang bermaksud :


Setelah Allah mengumpulkan semua makhluk dari awal hingga akhirnya, akan dikibarkan bendera hati setiap pengkhianat lalu dikatakan : inilah pengkhianatan si fulan bin si fulan.


(Riwayat muslim)

Justeru, mahukah kita kalau dihari pembalasan nanti diisyaratkan sebagai pengkhianat sebagaimana yang disebutkan dalam maksud hadis tadi? atau kita bersedia untuk menghindarkan diri daripada terjerumus kedalam golongan yang dimaksudkan itu?.Bagi menghindarkan diri seseorang daripada diisyaratkan sedemikian rupa dihari pembalasan kelak,maka tunaikanlah apa yang diamanahkan selagi ia tidak bertentangan dengan hukum dan syariat serta janganlah mengkhianatinya.Lihatlah pada firman allah:


"Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menjalankan hukum diantara manusia (allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya allah dengan (suruhannya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu, Sesungguhnya allah sentiasa mendengar,lagi sentiasa melihat".


(An-Nisa' ayat 58)

Setiap umat islam dianjurkan berpegang teguh dengan kemuliaan sifat amanah hinggakan terhadap orang yang mengkhianatinya sekalipun, kita dinasihatkan suoaya tidak bertindak balas dengan cara khianat.Tegasnya sifat amanah adalah menjadi tunggak kepada kemuliaan akhlak umat islam.

Setiap yang wajib dipelihara dan ditunaikan kepada ahlinya merupakan amanah.Ikhlas dalam ibadat kepada allah adalah amanah.Membuat ikhsan kepada orang perseorangan atau masyarakat adalah amanah.Memberikan hak kepada yang berhak adalah amanah.Demikianlah luasnya pengertian amanah yang perlu kita tunaikan.

Setiap daripada kita mempunyai tanggungjawab melaksanakan amanah umpamanya sebagai kakitangan awam atau swasta mempunyai tanggungjawab terhadap kerja-kerjanya,bertanggungjawab terhadap ketua,majikan,malah harta benda dan segala peralatan ditempat kita bekerja.Begitu jugalah sebagai suami mempunyai tanggungjawab yang besar terhadap isterinya malah sebagai ketua dalam keluarga tersebut, sudah tentu mempunyai tanggungjawab yang berat untuk melaksanakan amanah terhadap isteri-isteri,anak-anak,ahli-ahli dibawah peliharaan dan jagaan kita.

Demikian juga bagi seorang isteri ada tanggungjawab berat terhadap suami dan mengekalkan hubungan akrab dengan ibu bapa dan keluarga suami. Apabila telah menjadi ibu, tanggungjawabnya pula semakin bertambah untuk melaksanakan amanah allah yang telah mengurniakan anak kepadanya.

Jelaslah bahawa amanah merupakan tanggungjawab besar yang mesti dipelihara,samada berbentuk fizikal atau kebendaan seperti barangan,wang dan sebagainya atau moral seperti bekerja dengan amanah juga menuntut pelaksanaan kerja yang cekap,layanan yang ramah dan mesra,menepati masa dan janji ditunaikan.

Sifat amanah yang menampilkan kemuliaan akhlak serta kesempurnaan peribadi seseorang.Dari Ubadat bin As-Samir meriwayatkan bahawa rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:


"Berikanlah padaku enam jaminan dari diri kamu,aku menjamin syurga untuk kamu:

Pertama : Benar bila berkata

Kedua : Menepati janji

Ketiga : Menunaikan amanah

Keempat : Pejamkanlah mata kamu daripada yang ditegah

Kelima : Peliharalah faraj (kemaluan) kamu

Keenam : Tahanlah tangan kamu


(Riwayat Imam Ahmad,Ibnu Hibban Al-Hakim dan Al-Baihaqi)

Justeru , bagi sesiapa yang ada tanggungjawab melaksanakan tuntutan terhadap amanah, maka tunaikanlah amanah itu dengan adil dan sempurna kepada yang berhak. Sekiranya tidak dapat dilaksanakan sebagaimana sepatutnya, balasan yang menanti diakhirat kelak amatlah pedih. Sebaliknya jika dapat dilaksanakan dengan sempurna dan ikhlas,ganjaran yang menanti kelak sangatlah besar. Firman allah s.w.t :


"Wahai orang-orang yang beriman !, janganlah kamu mengkhianati (amanah) Allah dan Rasulnya, dan (janganlah) kamu mengkhianati amanah-amanah kamu, sedang kamu mengetahui (salahnya)".

0 comments:

Related Posts with Thumbnails