Bersama Menyemarakkan Spirit Dakwah. Islam Untuk Semua.

Kenyataan Rasmi Presiden SAHAM 11/12: Pendaftaran SAHAM

 
Masuk SAHAM tidak bererti tidak boleh masuk kelab/persatuan yang lain apatahlagi terlibat dengan program-program universiti. Saya sebagai orang yang terlibat secara langsung dengan SAHAM seawal Tahun 1 sehingga sekarang sudah Final Year tidak pula menghadapi kesulitan dan kesusahan untuk mendapatkan kolej kediaman. Kalau nak dilihat, banyak sahaja kelab/persatuan dan program universiti yang pernah saya terlibat samada menjadi AJK ataupun menjadi peserta. Ia sebenarnya bergantung kepada kemampuan dan kehendak diri kita untuk melibatkan diri dengan apa sahaja ruang atau program yang ada untuk mendapatkan merit. Tapi yang menyedihkan, sesetengah penglibatan mahasiswa dalam kelab/persatuan mahupun program universiti hanyalah demi mengumpul merit, tetapi tidak 'menjiwai' segala bentuk aktivism/program/kelab/persatuan yang disertai.

Nasihat saya, hentikanlah segala provokasi/cakap-cakap belakang tentang mata merit yang tidak diberikan Sahabat Masjid (SAHAM) kepada sesiapa yang menyertainya dan juga status SAHAM yang dikatakan sebagai Persatuan yang tidak didaftar. Rasanya dalam setiap penerangan/pengenalan SAHAM kepada mahasiswa yang pernah dibuat tidak satu pun mengatakan yang SAHAM adalah Persatuan berdaftar dibawah JHEPA dan SAHAM juga tidak memberikan mata merit kepada sesiapa yang menyertainya.

Ramai teman-teman yang berjumpa dan memberikan idea supaya SAHAM didaftarkan, saya kira dalam kronologi semenjak SAHAM ditubuhkan, dulu pernah dibawa kertas kerja dan perlembagaan untuk didaftarkan dibawah JHEPA, tetapi TIDAK DILULUSKAN malah pernah satu ketika dahulu, ada suara-suara yang mengatakan di UMP tidak dibenarkan mendaftarkan Kelab/Persatuan yang berunsur KEAGAMAAN. Tetapi bila dilihat dan diperhatikan, ada sahaja Kelab/Persatuan/Komuniti yang datang dari pelbagai latar agama dengan nama dan identiti yang rasmi tampil melaksanakan program kebudayaan/upacara keagamaan mereka di kampus ini sedangkan 'komuniti' mereka juga tidak didaftarkan. Menjadi tanda tanya, adakah disebabkan SAHAM berorientasikan keagamaan ISLAM dan DAKWAH, maka taraf dan statusnya ditolak dan dinafikan?

Saya bukanlah ingin menimbulkan satu perbalahan/tunding jari siapa benar siapa salah. Yang ingin saya bawakan disini, kadangkala melihat orang Islam sendiri yang merumitkan urusan orang Islam, orang Islam sendiri yang membawa perpecahan dalam kalangan orang Islam, orang Islam sendiri yang menindas dan menafikan kerja buat/dakwah orang Islam.

Secara ringkasnya, saya mewakili SAHAM UMP setelah bermesyuarat dan berbincang, insyaAllah kita dalam usaha untuk menyiapkan kertas kerja untuk mendaftarkan SAHAM dibawah JHEPA. Harapan besarnya, semoga pendaftarannya kelak diterima dan tidak lagi menjadikan isu besar dalam kalangan ahli-ahli/pendokong2/penyokong2 SAHAM. Dengan kerjasama memberi ruang untuk SAHAM bernaung dibawah JHEPA kelak, moga SAHAM dapat memacu dan bergerak jauh kehadapan dengan menyediakan program2 dan pengisian2 kerohanian yang dapat memberikan impak dan natijah yang baik buat para ahli dan penyokong SAHAM kelak.

Diharap teman2/ahli2/pendokong2/penyokong2 SAHAM selama ini dapat mendoakan agar kelangsungan Islam dan Dakwah dibumi UMP ini terus subur dan sekurang-kurangnya dapat memberikan kesedaran kepada mahasiswa terutamanya yang beragama Islam untuk lebih dekat, faham, cinta dan sayangkan agama Islam itu sendiri dan dalam masa yang sama biah atau suasana kampus UMP ini menjadi suasana yang baik/kondusif dan jauh dari sebarang perkara2 dan aktiviti2 yang berunsur maksiat dan sesuai dengan namanya universiti yang menjadi tempat/pusat menuntut ilmu dan pendidikan.

Semoga segala doa/sokongan serta bantuan dari teman2, Allah taala balas dengan ganjaran 'merit' diakhirat. Amin.

Sekian, terima kasih. Wassalam.

Abdul Basith Abdul Halim,
Presiden Sahabat Masjid (SAHAM) UMP sesi 2011/2012

"Bersama Menyemarakkan Spirit Dakwah"
~Together With Islam~
~Together With SAHAM~

0 comments:

Ahlan wa sahlan^^

Selamat Datang ke Universiti Malaysia Pahang (UMP) buat teman-teman mahasiswa yang mendaftarkan diri pada hari ini. Saya mewakili Saf Kepimpinan Sahabat Masjid (SAHAM) UMP menyambut baik kehadiran mahasiswa/i baharu ke UMP bagi menyambung pengajian bagi peringkat Universiti. Semoga perjalanan menuntut ilmu dipermudahkan oleh Allah Taala. :)
Daripada:

Abdul Basith bin Abdul Halim,
Presiden  Sahabat Masjid (SAHAM) UMP sesi 11/12

0 comments:

Related Posts with Thumbnails