Bersama Menyemarakkan Spirit Dakwah. Islam Untuk Semua.

Bila memilih agama, perlu berkahwin dengan ustazah?


Assalamu'alaikum dan salam mahabbah buat semua pembaca. Ikatan perkahwinan adalah amat penting dan semuannya hanya untuk mencari keredhaan Allah swt.Saya sebenarnya bukannnya mahu sangat bercerita berkenaan isu-isu ini, cumanya bila melihat 'trend' remaja berpacaran yang tidak menentu ini, coretan saya banyak kepada pembinaan Baitul Muslim yang lebih dekat dengan remaja di jalan dakwah.

Mencari pasangan hidup bukan mudah. Pasangan hidup maknanya pasangan untuk hidup bersama, bukan sekejap. Jika umur panjang mungkin bersama sehingga 50 tahun. Bangun bersama, makan bersama, berbual bersama, tidur bersama. Berkongsi anak, berkongsi rumah, berkongsi rasa, berkongsi kasih. Maka, mencari pasangan hidup ini memang perkara serius. Serius. Memang serius.

Jangan akibat si dia mengurat anda, maka anda terus terpesona dan bersetuju. Jangan semata si dia comel atau glamour, maka anda terus mengambilnya. Fikir betul-betul. Solat istikharah dan banyakkan berdoa. Selagi belum tenang jiwa, tunggu dulu. Usah tergopoh gapah. Mencari jodoh, perlukan panduan. Perlu ada sandaran ilmu dan petunjuk.

Dalam banyak-banyak penulisan saya suka memetik sebahagian dari artikel Ust Hasrizal (Abu Saif) dalam lamannya SaifulIslam.com.

Hadis Nabi SAW yang diulang-ulang sebagai slogan memanifestasikan keinginan berumahtangga. Bukan tidak banyak penjelasan tentang hadis ini di pelbagai sumber maklumat yang ada. Tetapi sering anak muda kecundang dalam mengimbangkan kefahamannya dalam konteks TEPAT dan JELAS. Selagi mana tidak tepat, selagi itulah jalannya tersasar ke sana sini. Kehidupan yang tidak ditentukan arahnya, adalah kehidupan yang tidak tentu arah.

Apa Tujuan Berumahtangga?

"Begin with the end in mind", adalah slogan kita untuk menepatkan matlamat kehidupan dan segenap peringkat perjalanannya. Soal menentukan matlamat yang tepat, tidaklah begitu susah.

Berkahwin kerana harta? Harta bukan sumber bahagia.Donald Trumph yang kaya raya itu pun pernah mengeluh dalam temubualnya bersama John C. Maxwell, "aku melihat ramai orang yang lebih gembira hidupnya dari hidupku. Padaku mereka itulah orang yang berjaya. Tetapi semua orang mahu menjadi aku" Harta bukan matlamat atau pertimbangan utama dalam menentukan pemilihan pasangan.

Berkahwin kerana keturunan? Keturunan bukan jaminan sumber bahagia. Syarifah hanya boleh berkahwin dengan Syed? Puteri hanya layak untuk Megat? Atau pantang keturunan berkahwin dengan ahli muzik bak kata Mak Dara? Soal keturunan bukan penentu mutlak kerana setiap manusia lahir dengan fitrah yang satu dan murni, lantas setiap mukallaf dan mukallafah mampu kembali kepada kemurnian itu, biar pun lahir ke dunia tanpa bapa yang sah sekali pun. Keturunan bukan matlamat atau pertimbangan utama dalam menentukan pemilihan pasangan.

Berkahwin kerana kecantikan? Ahh, yang ini rumit barangkali. Cinta itu dari mata turun ke hati. Maka mata pemutus pertama. Jika berkenan di mata, mudahlah mata memujuk hati. Tetapi selama mana kecantikan menyenangkan kehidupan? Kecantikan, biar secantik mana pun, akan pudar dengan perjalanan masa. Kecantikan, biar secantik mana sekali pun, boleh dicabar oleh naluri manusia yang mudah kalah dengan alasan JEMU.Mahu berkahwin sementara cantik, dan buang selepas cantik dan kacak bergaya itu dimamah usia? Cantik bukan sumber bahagia, ia bukan matlamat atau pertimbangan utama dalam menentukan pemilihan pasangan.

"Maka pilihlah yang memiliki agama... nescaya sejahtera hidupmu", pesan Nabi SAW.

Benar sekali, pilihlah yang beragama.

"Maka saya kena kahwin dengan ustazah, saya kena kahwin dengan ustaz!", kata seorang pelajar 'bidang bukan agama'.

Penyakit "Tidak Jelas"

Setelah begitu tepat sekali kita menolak harta, keturunan dan rupa paras sebagai sebab untuk memilih pasangan, tibalah kita kepada masalah paling besar menguruskan fikiran tentang perkahwinan, iaitu penyakit "tidak jelas", apabila tiba kepada soal beragama.

Apakah yang memiliki agama itu mesti seorang yang ustazah atau ustaz? Maka berkahwin dengan golongan ini, jaminan bahagia. Benarkah begitu?

Di sinilah penting untuk kita bezakan golongan yang TAHU agama, MAHU beragama dan MAMPU dalam beragama. Soal mendapatkan ilmu sebagai jalan beragama, adalah prinsip besar di dalam Islam. Lihat sahaja langkah pertama proses wahyu, ia bermula dengan perintah BACA sebagai wasilah menggarap pengetahuan.

Tetapi apakah TAHU itu merupakah maksud kita beragama dengan agama Islam ini? Sejauh mana gred 'A' yang digarap dalam subjek "PengeTAHUan Agama Islam" menjadi bekal dan perisai generasi Muslim dalam beragama?

"Yang memiliki agama" itu lebih luas dari sekadar sempadan tahu agama. Ia adalah soal MAHU yang menjadikan pengetahuan agama itu dihayati, dan MAMPU dalam erti dia sentiasa bermujahadah untuk memperbaiki diri.

Maka janganlah disempitkan maksud mencari yang beragama itu hanya pada mereka yang berlabelkan "jenama TAHU agama" tetapi apa yang lebih penting adalah mereka yang MAHU dan terbukti pada perbuatan hariannya dia sentiasa berusaha menuju MAMPU.

Dia mungkin seorang ustazah. Dia juga mungkin seorang jurutera dan doktor. Dia mungkin bertudung labuh.
Dia juga mungkin belum bertudung tetapi sentiasa mencari jalan untuk menuju kesempurnaan kebaikan. Dia seorang yang membuka dirinya untuk dibimbing dan diajar. Seorang yang 'teachable".

Hanya 'Beragama'?

Ada pula yang menyangka bahawa kebahagiaan rumahtangga itu terletak pada beragamanya pasangan kita. Soal harta, keturunan dan rupa paras tidak punya sebarang makna.

Maka jadilah seorang perempuan itu fasih lidahnya tentang agama dan rapi pakaiannya sebagai isyarat dia beragama, tetapi dia tidak mengetahui nilai harta.Dia boros dan tidak bijak menguruskan harta rumahtangganya.

Dia nampak elok beragama, malah mungkin seorang pejuang agama, tetapi dia tidak peduli nilai keturunan dan kekeluargaan. Dia tidak menghargai keluarganya sendiri, tidak menghargai keluarga suami atau juga keluarga isteri.Padanya, soal keluarga dan keturunan bukan urusan agama.

Dia bijak dalam memperkatakan tentang agama, tetapi dia menjadikan alasan agama untuk tidak peduli kepada penampilan diri. Pakaiannya selekeh atas nama agama, kulitnya tidak dijaga bersih, beralasankan agama.

Jika perempuan, dia tidak peduli untuk mewangikan diri atau bersolek mengemas diri, kerana padanya itu semua bukan kehendak agama, dan si suami menikahinya bukan kerana itu. Saban hari mukanya bertepek dengan bedak sejuk dan tubuhnya bersarung baju kelawar. Hambar..

Jika lelaki, dia biarkan diri selekeh dan sentiasa berkemban di dalam kain pelekat dan baju pagoda, membiarkan bau peluh jantannya tidak berbasuh, kerana semua itu tiada kena mengena dengan agama.

Jadilah agama, sebagai alasan untuk sebuah rumahtangga itu menjadi rumahtangga terhodoh, terburuk dan terselekeh... atas nama berkahwin kerana beragama.
sumber:iluvislam.com

0 comments:

Kelebihan 10 hari pertama Zulhijjah


Oleh : Ust Halim Abdullah

Ramai dari kita yang telah maklum kelebihan 10 Malam-malam Terakhir Ramadhan.

Tetapi adakah ramai dikalangan umat kita yang maklum kelebihan 10 Hari-hari Pertama dalam bulan Zulhijjah? Imam al Bukhari Rahimahullah meriwayatkan daripada Ibnu ‘Abbas r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda, Tiada suatu hari pun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari ini – iaitu 10 hari Zulhijjah. Para sahabat baginda bertanya, ‘Tidak juga Jihad pada jalan Allah (mengatasi kelebihan Hari-hari tersebut)? Ujar Baginda, Tidak juga Jihad di jalan Allah kecuali seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun (kerana habis disumbangkan untuk memenangkan agama Allah).

Imam Ahmad r.a. dari Ibnu Umar r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “Tiada suatu haripun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari 10 Zulhijjah ini, oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdu Lillah).

Ibnu Hibban di dam kitab Sahihnya meriwayatkan dari Jabir r.a. bahawa baginda s.a.w bersabda, “Seutama-utama hari adalah hari Arafah”.

Amalan yang dianjurkan padanya

1. Menunaikan ibadah haji dan umrah yang merupakan sebaik-baik amalan. Banyak hadis menyatakan kelebihan ibadah ini di antaranya : Sabda Nabi s.a.w.: “Satu umrah ke umrah yang lain menghapuskan (dosa) yang dilakukan di antara keduanya dan haji yang baik (diterima) tiada baginya balasan melainkan syurga”.

2. Berpuasa pada hari-hari tersebut atau sekadar kemampuannya – terutamanya pada hari Arafah. Tidak dinafikan bahawa puasa adalah di antara amalan yang terbaik dan ia adalah pilihan Allah seperti yang dinyatakan di dalam sebuah hadis qudsi, “Puasa itu adalah bagiKu dan Akulah yang membalasinya, dia meninggalkan keinginan nafsunya, makanan dan minumannya semata-mata keranaKu”.

Imam Muslim meriwayatkan dari Abi Qatadah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, Puasa pada hari Arafah, saya mengharap Allah akan menghapuskan (dosa) setahun yang lalu dan setahun yang mendatang.

3. Takbir (Allahu Akbar) dan berzikir padanya, firman Allah s.w.t yang bermaksud, (Dan supaya mereka menyebut nama Allah pada beberapa hari yang termaklum), hari-hari tersebut dijelaskan sebagai 10 hari di bulan Zulhijjah. Sebab itulah para ulama menyarankan supaya diperbanyakkan berzikir pada hari-hari tersebut sebagaimana mafhum hadis Ibnu Umar r.a. yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, di antaranya, “Oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdulillah)”.

4. Bertaubat dan meninggalkan segala maksiat dan dosa, semoga dengan amalan baik dapat mencapai keampunan dan rahmat Allah. Ini kerana maksiat adalah punca kepada jauh dan terhindarnya seorang hamba dari rahmat Allah manakala ketaatan pula adalah punca dekat dan kasihnya Allah kepadanya.

5. Memperbanyakkan amalan soleh terutama amalan sunat tambahan seperti solat sunat, berjihad, membaca al-Quran, menyeru kepada kebaikan, mencegah kemungkaran dan seumpamanya kerana semuanya akan digandakan pada hari-hari tersebut.

Amalan yang dikerjakan ketika itu walaupun kecil tetapi ia lebih disukai oleh Allah dibandingkan pada hari-hari lain. Begitu juga amalan yang besar seperti berjihad di jalan Allah yang dikategorikan di antara amalan yang terbaik, tidaklah mendapat kehebatan pahala pada hari-hari itu melainkan apabila kuda (kenderaan) yang ditungganginya terbunuh (binasa) dan darahnya keluar (dia cedera atau mati syahid).

6. Disyariatkan bertakbir pada beberapa hari yang mulia itu pada waktu siang atau malam terutama selepas menunaikan fardu solat lima waktu yang dikerjakan secara berjemaah.

Bagi mereka yang tidak menunaikan ibadah haji, takbir bermula dari waktu subuh hari Arafah (9 Zulhijjah) dan bagi yang menunaikannya takbir bermula pada waktu Zuhur hari raya haji (10 Zulhijjah), semuanya berakhir sehingga waktu Asar pada hari ke-13 Zulhijjah.

7. Disyariatkan amalan korban (menyembelih haiwan ternakan) pada hari raya haji dan hari-hari Tasyriq (11, 12 dan 13 Zulhijjah). Ia merupakan sunah Nabi Ibrahim a.s. setelah Allah s.w.t mengujinya dengan perintah menyembelih anaknya Ismail tetapi ditebus ujian itu dengan digantikan seekor haiwan untuk disembelih.

8. Imam Muslim meriwayatkan dari Ummu Salamah r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda, Apabila kamu telah melihat anak bulan Zulhijjah dan ada di kalangan kamu yang ingin berkorban (sembelih haiwan ternakan), hendaklah dia menahan dirinya dari (memotong) rambut dan kukunya, dan di dalam riwayat lain : “Maka janganlah dia memotong rambut dan kukunya sehinggalah dia berkorban.

Perintah (sunat) ini berkemungkinan ada persamaan dengan hukum bagi mereka yang membawa haiwan ternakan (ketika mengerjakan haji) dari kampung mereka yang telah dijelaskan oleh Allah, maksudnya, (Dan janganlah kamu mencukur rambut kamu sehinggalah haiwan ternakan (yang dibawa untuk dihadiahkan dagingnya kepada penduduk Mekah) itu sampai ke tempatnya).

Larangan (memotong rambut dan kuku) ini pada zahirnya adalah khusus kepada pemunya haiwan korban tersebut sahaja dan tidak termasuk isteri dan anak-anaknya melainkan mereka juga mempunyai haiwan seumpamanya, dan tidak mengapa jika yang berkenaan membasuh dan menggosok kepalanya kemudian terjatuh beberapa helai rambutnya.

9. Setiap muslim hendaklah berusaha menunaikan solat hari raya secara berjemaah, mendengar khutbah oleh imam selepas solat tersebut supaya mendapat pengajaran daripadanya.

Sepatutnyalah kita mengetahui hikmat di sebalik perayaan ini. Ia merupakan hari menyatakan kesyukuran dengan melakukan kebaikan. Janganlah pula dilakukan padanya perkara yang mendatangkan kemurkaan Allah dengan mengerjakan maksiat, kesombongan, pertengkaran dan sebagainya yang boleh menjadi sebab kepada terhapusnya amalan kebaikan yang dikerjakannya sebelum itu.

10. Penuhilah hari-hari berkenaan dengan ketaatan kepada Allah, berzikir, bersyukur, menunaikan perintah-Nya, menjauhi larangan-Nya, mendekatkan diri kepada-Nya semoga mendapat rahmat dan keampunan-Nya.
sumber:notakelanafaqir

0 comments:

Muslim Dan MUKMIN..Dimanakah kedudukan kita...???


Kita harus berasa bangga kerana dilahirkan daripada keluarga Islam, nama sudah pun direkodkan sebagai Islam, dan pasti kalau mati pula akan dikebumikan secara Islam di tanah perkuburan Islam. Dan kita juga harus bersyukur kerana sebaik sahaja kita boleh mendengar dan bercakap kita... sudah dibiasakan dengan perkataan Allah.

Kita tidak susah untuk mencari Islam kerana semuanya sudah tersedia buat kita. Sedangkan kawan-kawan kita ada yang terpaksa bersusah payah mencari Islam, dan dalam pada itu mereka dihalang dan dihina malah disisihkan keluarga. Namun mereka tetap bersyukur kerana telah diberi hidayah walaupun sudah agak terlambat daripada kita.

Walau bagaimanapun kedudukan kawan kita itu kadang-kadang lebih baik daripada kita yang sudah lama beragama Islam. Kita hanya boleh berbangga dengan keislaman yang kita milik, tetapi kita tiada upaya menjaga iman dan agama kita. Kita belum bebas dan terselamat daripada gangguan syaitan yang tugasnya untuk menyesatkan kita.

Tahukah anda setelah kita mengucap dua kalimah syahadah maka secara rasmi kita telah digelar sebagai seorang Muslim. Bagi yang Muslim keturunan, sejak baligh dan mendirikan solat, mereka sudah direkodkan sebagai muslim secara rasmi. Tetapi setelah bergelar Muslim banyak kemungkinan boleh berlaku, ada yang boleh meningkat menjadi Mukmin atau berubah menjadi kafir atau musyrik atau munafiq.Dalam ruang yang terbatas ini, saya cuba untuk menghuraikan kemungkinan itu semoga kita boleh berhati-hati dalam kehidupan ini:

1.Apabila anda kuat hubungan dengan Allah, tauhidnya mantap, taqwa kepada Allah pada tahap tinggi, perintah Allah dilaksanakan dan larangannya ditinggalkan, maka terbinalah sebahagian mukmin pada diri anda. Seterusnya dikuatkan hubungan dengan manusia; akhlaknya, muamalatnya, dan toleransinya sesama manusia, maka sempurnalah mukminnya.

2.Apabila anda mula meragui kekuasaan dan kehebatan Allah; perintah Allah diabaikan seolah-olah mencabar hukum Allah, dan larangan Allah dibuat secara sedar seolah-olah tidak takut kepada hukuman Allah, ketika itu jadilah anda seorang kafir.

3.Apabila anda menyembah Allah tetapi pada masa yang sama anda turut memperakui tuhan-tuhan lain setaraf dengan Allah. Anda memperakui ubat yang dimakan mampu menyembuhkan sakit anda. Meyakini bahawa jin boleh memberikan sakit dan sihat terhadap seseorang manusia. Dan juga sanggup tunduk sujud kepada manusia yang bertaraf pemimpin atau pembesar. Sedangkan semua kelakuan itu hanya layak untuk Allah, maka mereka yang berbuat begitu telah dikira musyrik.

4.Apabila anda bersifat talam dua muka, sering bermuka-muka dengan seseorang kerana sesuatu kepentingan maka anda termasuk dalam kalangan orang munafiq. Anda tahu kebenaran pada seseorang, tetapi anda selewengkan maklumat kerana hendak menjatuhkan orang itu, sahlah anda bukan Muslim yang jujur. Ketahuilah golongan itu terdapat tiga sifat berikut: Apabila berkata-kata dengannya dia berbohong; apabila dia berjanji dia akan mungkiri; dan apabila diberi amanah dia akan khianati.

Dalam sebuah hadis, ditambah satu sifat lagi iaitu sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafiq yang jelas. Sesiapa melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafiq hingga dia meninggalkannya, iaitu apabila dipercayai ia khianat, apabila bercakap ia berdusta, apabila berjanji ia mungkir dan apabila bertengkar ia mengetepikan kebenaran (menegakkan benang yang basah).” (Riwayat al-Bukhari)

Berdasarkan kemungkinan di atas, mampukah kita sekadar berbangga sebagai seorang Islam atau Muslim? Anda janganlah mudah terpengaruh dengan jaminan Rasulullah bahawa setiap yang mengucap dua kalimah syahadah akan dimasukkan ke dalam syurga. Janganlah berasa senang hati dengan tawaran bahawa seseorang Islam pasti akan masuk syurga juga akhirnya.

Memang betul ada jaminan dan tawaran itu, tetapi kita perlu ingat, seorang Muslim dalam kategori kafir itu akan dicampakkan ke dalam neraka terlebih dahulu. Entah berapa tahun di situ, bukan sehari dua. Kemudian kalau masih ada terselit kalimah syahadah pada dirinya, mungkin bolehlah setelah dibakar hagus dipindahkan ke dalam syurga. Walaupun akhirnya masuk ke syurga, sanggupkah anda dibakar dalam neraka sebegitu lama?

Seorang musyrik pula, Allah memberi jaminan bahawa dosanya tidak akan diampunkan. Dosa lain boleh ampunkan tetapi dosa syirik tidak boleh diampunkan begitu sahaja. Hal ini kerana syahadahnya sudah terbatal, maka perlu diulangi syahadah yang baru. Bagaimana kalau anda mati sebelum mengucap syahadah? Kadang-kadang kita mati mengejut, tidak sempat hendak bertaubat? Apakah masih ada jaminan ke syurga? Jadi, insaflah segera.

Seterusnya seorang munafiq, mereka ini akan diazab dalam neraka jahanam pada bahagian bawah sekali. Entah berapa lama mereka akan disimpan di situ. Kalaupun mereka ada peluang ke syurga (bergantung kepada syahadahnya kalau masih ada, tentu ada peluangnya, tapi kalau tiada, melepaslah) tentulah mereka itu orang yang paling akhir masuk syurga. Mahukah begitu, orang lain sudah bersenang hati menikmati syurga, anda baru hendak bermula.

Jika anda rasa tidak senang hati dengan keadaan dan kedudukan itu, pastikan anda tidak memilih tiga jalan di atas. Sebaliknya pilih yang satu iaitu mukmin. Tidak susah untuk menjadi seorang mukmin kerana Allah hanya memberi tiga syarat untuk menjadi mukmin sejati iaitu:

1. Apabila disebut nama Allah gementar hatinya;

2. Apabila dibacakan ayat Allah bertambah imannya;

3. Dan kepada Allah mereka berserah diri.

Mungkin kita boleh menilai diri sendiri, adakah ketika kita berbuat dosa, hati kita boleh tersentak apabila diingatkan kawan atau sahabat bahawa Allah sedang memerhatikan perbuatan kita? Barangkali kita boleh tersentak apabila diberitahu bahawa polis ada membuat sekatan jalan raya, tatkala lesen kereta kita sudah tamat tempoh. Kalau begitulah keadaannyaa, taraf mukmin anda masih rendah.

Kita selalu membaca al-Quran, tetapi berapa kali anda terasa iman meningkat ketika membaca al-Quran itu. Iman boleh meningkat kalau kita faham apakah teguran Allah terhadap kita, apakah sindiran Allah terhadap kita, dan apakah pengajaran yang disampaikan kepada kita. Tetapi kebanyakan kita tidak faham mesejnya, lalu dibacakan begitu sahaja. Bolehkah dengan cara itu boleh meningkat iman? Inilah yang perlu difikirkan semula.

Seterusnya setelah berusaha dan berikhtiar dalam kehidupan ini, kita harus berserah kepada Allah, bertawakal mengharapkan kejayaan. Hasil dan keputusan sama ada jaya atau gagal hanya Allah yang menentukannya. Jadi, sebagai seorang mukmin kita perlu redha dengan apa yang tentukan Allah.

Sehingga di saat ini, di manakah anda sekarang? Anda boleh pilih mana yang anda suka tetapi ingat, Allah hanya mahu hamba-Nya berada di tempat yang terbaik di dunia dan akhirat.

0 comments:

SELAMAT BERJUANG...


Selamat berjuang di medan peperiksaan buat sahabat-sahabat sekalian!

Assalamu'alaikum wbt..

Beberapa perkara yang harus kita ingat dalam usaha kita untuk dapatkan yang terbaik dalam peperiksaan..

1. Allah pencipta segala yang ada di langit & bumi samaada yang dizahirkan atau yang diluar kesedaran kita..
Contoh ciptaan-ciptaan Allah yang kita jarang sedar ialah ilmu, idea nak jawab exam, ketenangan, jawapan dalam exam, ilham, kejayaan dan lain-lain..

2. Allah pemilik segala..Semua perkara yang dicipta oleh Allah adalah milikNya dan Dia berhak memberikan kepada sesiapa sahaja..

3. Allah dah janji siapa minta kepadaNya, nescaya Dia akan makbulkan..dan Dia juga dah janji siapa usaha dia dapat..

4. Tingkatkan kebergantungan kepada Allah...
Sebagai hamba Allah yang sejati, kita haruslah meletakkan sepenuhnya pengharapan kepada Allah sebab Dia pencipta kita..Dia yang tahu segalanya tentang kita sedangkan kita sendiri belum tahu completely tentang diri sendiri..

5. Siapkan senjata...persiapan yang baik, hasilnya pun baik (banyakkan do'a, zikir, solat, akhlak yang mulia dan sebagainya..)

6. Ingat balik apa tujuan kita menuntut ilmu..

7. Tenang dalam apa jua keadaan (panik semasa exam, gagal dalam peperiksaan, masalah-masalah yang timbul sewaktu nak hadapi imtihan)...Itu semua ujian Allah untuk menguji keimanan kita kerana tidak sempurna iman seseorang itu sebelum Allah mengujinya..

Kiranya imtihan ini medan perjuanganmu,
Maka,
bertarunglah sedaya upayamu kerana Allah.
Manfaatkanlah segala ilmu yang diperturunkan semampu akalmu
demi memartabatkan kedudukan ummahmu,
dan bukan semata-mata untuk kepuasan diri.
Allah tidak menilai akan natijahnya
tapi yang dinilai hanyalah kesungguhanmu.
Berjuanglah wahai pejuang...!
dengan kalimah Tuhanmu...
dengan ilmu yang telah dipinjamkan sementara ini...
Selebihnya,
tawakallah kepada-Nya....

0 comments:

[cerpen] Prinsip Kehidupan

Angin bertiup lembut, selembut sutera2 yang di bentangkan di atas satu kawasan yang lapang, dilapik pula dengan jutaan kapas2 yang kering dan berbau harum, lalu dia berbaring-baring di atasnya.

Begitulah perumpamaan yang dapat di buat oleh Muslim dengan keadaan angin pada petang itu.

Sungguh mempesonakan. Dapat dia rasakan perasaan itu sungguhpun cuaca pada petang itu agak sedikit membahang. Membakar sel2 kulit yang terdedah. Mungkin di sebabkan faktor geografi, agak hatinya sendirian.

Muslim baru sahaja menghabiskan bacaan Ma’thurat di masjid, beberapa minit yang lalu. Cadangnya pada petang itu untuk keluar bersiar-siar di sekitar kawasan tasik. Hanya sekadar untuk melempiaskan sedikit kepenatan yang ditanggung selepas seharian berkuliah dan mentelaah pelajaran.

Dengan jarak yang tidak terlalu jauh daripada kawasan kediaman bloknya, Muslim hanya mengambil masa kurang dari 10 minit untuk sampai ke tempat yang ingin di tujunya.

Dengan berpakaian baju t-shirt berkolar dan berseluar track putih, Muslim mengatur langkahnya berseorangan menuju ke kawasan tasik. Memang dia mahu berseorangan pada petang itu, di samping dapat menikmati keindahan panorama tasik, di lengkapi pula dengan ikan2 yang berenang riang di dalamnya. Sedikit sebanyak dapat mengurangkan tekanan yang ada di dalam benaknya.


“Hai Muslim. Nak kemana sorang2 tu ?”

Tanya Saleha, rakan sekelasnya.

Kelihatan Saleha baru sahaja keluar berjogging bersama rakan-rakannya yang lain. Masing2 mengikut style masing2. Ada yang memakai seluar 3 suku, ada yang memakai baju yang sedikit ketat dan sendat. “Mungkin nak memudahkan pergerakan time berjogging kot” , fikir Muslim sendirian sehingga terlupa dengan sapaan yang diberikan oleh Saleha sebentar tadi.

Sebaik teringat akan sapaan rakannya tadi, Muslim hanya membalas dengan satu senyuman, lalu menunduk untuk tidak terus menatap wajah itu lama2. Satu senyuman kambing yang sengaja dilemparkan. Senyuman yang penuh dengan kepura-puraan. Boleh juga dikatakan terlalu tawar senyumannya itu. Sedikit pun tidak dapat membahagiakan sesiapa yang melihatnya. Dengan tujuan terpaksa.

“Huh, dasar budak sombong !”

Balas Saleha dengan nada yang geram. Ketawa kecil beberapa orang rakannya yang berada di sebelahnya. Lalu mereka pergi meninggalkan Muslim yang berjalan seorang diri.

Muslim hanya memerhatikan gelagat Saleha dari pandangan yang jauh, sejurus selepas menyapa dirinya. Dia hanya mampu untuk menggelengkan kepalanya yang serabut itu beberapa kali. Kadang kala, dia sendiri berasa bingung dengan keadaan beberapa orang pelajar perempuan yang berperangai seperti Saleha. Jika dibilang secara rawak, anggarannya mungkin lebih kurang 10 peratus daripada jumlah keseluruhan pelajar perempuan yang menuntut di situ yang berperangai seperti Saleha.

Bagi Muslim, ini bukan pertama kali dirinya diusik sebegitu rupa. Malahan ada yang jauh lebih dasyat lagi. Tapi bagi dirinya, hanya kekuatan iman seseorang itu yang mampu dijadikan benteng pertahanan terhadap godaan2 yang menimpa. Pernah juga terdetik di hatinya, apakah mereka tidak tahu akan kesan yang bakal berlaku sekiranya perangai tersebut tidak diubah ? Ataupun kerana mereka mengalami kejutan budaya ? Ataupun juga pengaruh rakan sebaya ?

Muslim kembali terkenang pada peristiwa yang berlaku pada bulan lepas, iaitu semasa jamuan hari raya aidilfitri yang diadakan di dewan besar kolej. Majlis itu diadakan seminggu selepas kembali daripada cuti berhari raya di kampung halaman masing2. Semua pelajar diminta untuk memakai baju raya yang bersesuaian. Ada yang memilih untuk bersampin. Ada yang ingin memakai songket.

********

Muslim hanya memilih untuk memakai Baju Melayu berwarna merah hati yang dibelinya sebelum pulang beraya di kampung pada hari itu.

“Lem, ang nak pinjam songkok aku tak ?”

tanya Amirul, kawan sebiliknya sebaik melihat Muslim mengenakan kopiah putih di atas kepalanya.

“Tak pa kot Mirul. Aku nak pakai kopiah ja hari ni. Bagi nampak pelik sikit daripada orang lain. Hehe.”

balasnya bersahaja. Sebenarnya dia lebih selesa memakai kopiah daripada memakai songkok. Mungkin sedah terbiasa, fikirnya sendirian.

“Huh, pakai baju tu dah smart dah. Tengok2 kopiah yang ang pakai. Pakai la songkok aku ni, baru la nampak matching ngan baju yang ang pakai tu..”

“Ala, tak yah matching2 pun tak pa. Yang penting keselesaan dan tak lari daripada cara pemakaian yang Islam anjurkan. Kalau pakai matching2 pun, tapi aurat terbuka sana sini, berdosa juga kan ?”

Muslim cuba membetulkan pemikiran Amirul mengenai cara pemakaian.

“Yala2. Memang betul pun pa yang ang kata tu. Aku sokong ja.”

balas Amirul ringkas. Sengaja tidak mahu dipanjangkan cerita kerana masa jamuan akan bermula tidak lama lagi.

********
Mereka berjalan bersama menuju ke pintu masuk dewan. Kelihatan begitu ramai orang yan menghadiri majlis pada hari itu. Semuanya berpakaian serba baru. Bagi pelajar lelaki, lagaknya saling tak tumpah gaya seorang pahlawan melayu zaman dahulu kala. Bagi yang perempuannya pula, mekap tebal di muka menjadi kebiasaan. Pintu masuk ke tandas perempuan pasti sukar dilihat statik. Pasti ada sahaja yang keluar masuk untuk membetulkan mekap dan sebagainya. Ada yang berbaju kurung. Ada yang berbaju kebaya. Tak kurang juga ada yang berpakaian muslimah masa kini, berbaju jubah dan bertudung labuh. Tapi itu hanya gambaran kasar yang dibuat Muslim di dalam benaknya. Sekadar mahu berbicara sendirian.

“Mak ai.. Ramainya orang kat sini. Selalu tak ramai macam ni pun. Betol tak Lem ?”

sapa Amirul kepada Muslim kerana melihat sahabatnya itu kelihatan tercengang-cengan di muka pintu.

“A’a la.. Aku pun rasa camtu jugak. Takpa2. Abaikan ja orang2 tu. Yang penting aku nak rasa semua makanan yang sedap2 hari ni. Hehe.”

Mereka melangkah ke tempat2 hidangan makanan. Sambil memilih2 juadah yang disediakan, kedengaran seperti ada suara yang sedang memanggil-manggil Amirul.


“Amirul..! Amirul..! Sini jap..”

“Mirul, ada orang panggil ang tu. Ada hal penting yang dia nak bgtau kot”

“ Ea ? Mana2 ?”

“Mirul’ sini jap”

suara itu terus memanggil Amirul. Seperti hendak mengkhabarkan sesuatu yang penting kepada dirinya.

“Laa. Ang ka yang panggil aku tadi. Ada pa ?”

Amirul kenal benar dengan wajah yang memanggil namanya tadi. Saleha namanya.

“I nak tangkap gambar dengan U sekali, untuk buat kenangan bole ?”

Saleha bertutur dalam nada sedikit manja.

“Oo, nak ambil gambarsekali ngan aku rupanya. Bole ja. Tak dak masalah.. “

Muslim hanya memerhatikan gelagat sahabatnya itu. Dalam dirinya timbul satu perasaan. Perasaan benci. Bukan benci kepada sahabatnya itu kerana dipelawa untuk bergambar. Akan tetapi benci dengan kemungkaran yang sedang berlaku dan bakal berlaku lebih hebat di hadapan matanya pada waktu itu. Sungguhpun Amirul itu adalah sahabatnya, namun dia berasa tidak mampu untuk menegur perlakuannya.

“Mirul, jauhnye U berdiri. Rapat la sikit dengan I. Nanti gambar badan U jadi separuh je tau.”

Amirul bergerak menghampiri tubuh Saleha. Dirapatkan sedikit selepas Saleha berkata demikian.

“Yala2. Aku dah rapat ni. Cepat la ambil gambar.”

“Ok. Dah. Sekarang kita tukar posing pulak.. U duduk kat kerusi ni, I berdiri kat belakang U..”

“Ish2 ang ni. Macam2 gaya la pulak. Tapi tak pa. Yang penting aku nak ang cuci gambar2 tu nanti. Aku nak simpan buat kenangan.. Hehe, bukan senang nak tangkap gambar dengan orang yang paling ‘hot’ kat kolej kita ni kan ??”

“Haha.. U ni.. I x de lah hot sangat.. Biasa2 ja..”

tersipu malu Saleha apabila menerima pujian Amirul.

“Lagi, nak posing camna lagi ?”

“Kita posing sambil salam nak ? Baru la nampak macam hari raya sket. Ni tak.. Asyik posing style berdiri ngan duduk ja”

“Orait. Aku no hal la. Gambar raya punya pasal, aku on ja. Cepat la kita buat2 salam”

“K2.. Ready2..”

Mereka bersalaman antara satu sama lain. Tanpa ada rasa malu. Tanpa ada rasa berdosa. Dengan tujuan, sekadar mengambil gambar untuk kenang-kenangan.

“Ok, dah siap..!”

“Ok2.. Nanti dah cuci, bagi kat aku sekali tau”

“Ok, no hal la. Thank you Mirul”

“Haha. Sama2”

**********

Amirul mencari-cari kelibat Muslim di bahagian mengambil makanan. Tidak kelihatan jasadnya di situ. “Mungkin sudah pergi ke tempat lain gamaknya,” gumamnya sendirian. Tiba2 Saleha sekali lagi memanggil namanya.

“Mirul, I nak ambil gambar ngan kawan U tu bole tak?”

“Ala, ang tanya ja sendiri kat dia. Rasanya dia tak dak masalah kot.”

“Oo.. K2.. Apa nama kawan U ?”

“Muslim..”

balas Amirul ringkas.

Saleha bergerak di dalam kelompok manusia yang sesak itu. Sekali sekala dia menegangkan lehernya agar dapat melihat kelibat Muslim dari kelompok manusia yang ramai itu. Akhirnya, berjaya juga dia menemui Muslim yang kelihat sedang melangkah keluar dari dewan untuk pulang ke asrama.

“Muslim.. U free tak sekarang ni? I nak ambil gambar dengan U ni. Untuk kenangan sepanjang kita kat matrik ni.. Bole ?”

Muslim tersentak di saat Saleha memanggil namanya. Belum pernah lagi seorang perempuan memanggil dirinya sebelum ini. Yang ada pun atas dasar tugasan yang harus dilaksanakan dalam satu kumpulan. Mungkin kerana dia kurang bergaul dengan golongan Hawa, fikirnya.

“Maafkan saya ye. Kalau tak jadi keberatan, bole saya tahu apa tujuan untuk kita bergambar ye ? Lagipun saya tak kenal dengan awak..”

“Oo.. tujuan ea.. Tak da pa tujuan pun. Just ambil gambar untuk buat kenangan.. Bole ?”

“Hmm.. Maafkan saya ye. Saya tak pernah lagi dan tak nak ambil gambar dengan perempuan yang tak halal bagi saya.. Lagipun tak elok bila orang tengok kita bergambar dan bole mengundang dosa bila buat macam tu nanti.. Fitnah pun bole timbul nanti”

Muslim memberi seribu alasan bagi menolak pelawaan Saleha. Di keluarkan pendapatnya itu sehikmah mungkin, agar Saleha tidak berasa hati dan dapat menerima pendiriannya.

“Ala.. Bukan nak buat apa pun. Just nak ambil gambar je”

nada Saleha menjadi lebih manja dan menggoda.

“Tak pa.. Saya hargai niat baik kamu tu. Tapi bukan dengan saya untuk awak laksanakan tujuan hati awak.. Lagipun saya ada prinsip saya sendiri. Dan tidak mengambil gambar dengan mana2 perempuan yang bukan muhrim bagi saya, termasuk dalam list prinsip hidup yang telah saya pegang selama ini.. Saya harap kamu faham..”

Saleha berasa sedikit tercabar dengan kata2 yang dikeluarkan daripada mulut Muslim. Ternyata pelawaannya itu ditolak mentah2 oleh Muslim. Belum pernah ada seorang pun yang menolak permintaannya selama ini.

“Cis, dasar budak kampung.. ! Weh, ingat hensem sangat ke ha..?! Aku pun tak hingin la nak bergambar dengan kau.. Budak kolot !!

Saleha memaki hamun Muslim tanpa menghiraukan tetamu2 yang berada disekitar kawasan mereka berbicara. Tetamu yang terdengar suara Saleha, hanya termanggu kehairanan. Hairan dengan apa yang sedang berlaku sebentar tadi..

Muslim segera beredar dari kawasan itu tanpa meminta maaf daripada Saleha dengan tujuan tidak mahu terjadi perkara2 yang tak di ingini berlaku. Baginya, tidak perlu dia meminta maaf kerana bukan dirinya yang bersalah. Dan dia tidak mahu nanti diantara tetamu2 yang berada di situ, berfikir yang bukan2 tentang mereka. Dalam hatinya, dia memanjatkan kesyukuran kepada Illahi kerana berjaya menolak daripada terjerumus ke lembah fitnah manusia, godaan syaitan dan godaan dunia yang semakin hari semakin hebat dan semakin dashyat.

Tapi, di sebalik kesyukuran itu, timbul di hatinya kekecewaan. Kecewa dengan perangai umat pada zaman kini yang semakin hari, semakin jauh daripda pegangan Al-Quran dan Sunnah Rasulullah S.AW.. Jika mengikut syari’at Tuhan pun di anggap kolot dan kekampungan, ajaran mana lagi yang mahu diikuti sebagai panduan hidup ? Itu baru segelintir yang dapat dilihat di hadapan matanya. Belum lagi yang masih hanyut dalam tipuan dunia yang senantiasa menipu golongan manusia sehingga ke hari kiamat.

Di kuatkan azam di dalam hatinya. Dia menganggap semua yang berlaku itu, tentu ada hikmahnya. Dan setiap hikmah itu, pasti berguna bagi kehidupannya pada masa akan datang, dengan tujuan dapat memantapkan lagi kehidupannya di dunia ini sebagai seorang hamba kepada Tuannya.. dan seorang hamba itu, tidak lain dan tidak bukan, hanyalah mengikut apa yang telah disuruh, dan meninggalkan apa yang telah dilarang..

**********

Musim merehatkan mindanya di tasik pada petang itu. Segala kekusutan yang bermain di mindanya, di harap dapat di bungkus dan di lemparkan ke arah tasik. Dihirupnya udara di situ sedalam-dalamnya. Begitu segar sekali udara pada petang itu. Dihayati setiap kehidupan yang berada di sekitar tasik itu sambil memuji-muji kebesaran Illahi yang terlalu besar nikmat yang diberikan olehNya kepada hamba2Nya yang beriman..

Ilalliqa'..
sumber: blog islam itu indah

0 comments:

Related Posts with Thumbnails