Bersama Menyemarakkan Spirit Dakwah. Islam Untuk Semua.

Aidiladha Suatu Keistimewaan


Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah s.w.t kerana masih lagi memberi peluang kepada kami untuk berkongsi sedikit sebanyak info-info @ input-input yang insyaallah berguna untuk kita semua sebagai hambaNya. Moga-moga dengan sedikit perkongsian mampu meningkatkan keimanan kpdNya.Sedar atau tidak, sekarang kita telah masuk ke musim Haji. Kini kita berada pada bulan terakhir dalam tahun Islam iaitu bulan Zulhijjah. Umat Islam tanpa mengira kaum, bangsa atau keturunan kini bertumpu di Mekah untuk menunaikan rukun ke-5 dalam Rukun Islam iaitu menunaikan ibadat Haji. Mereka yg berkemampuan seharusnya menggunakan peluang dan rezeki yang Allah berikan untuk menunaikan ibadah Haji dan seterusnya mendapat Haji mabrur. Ramai yang ingin menunaikan ibadat haji, tetapi tidak berkemampuan. samada dari segi kewangan, kesihatan dan lain-lain lagi. Berpeluang untuk beribadat di Baitullah merupakan keinginan umat Islam dan tidak semua berpeluang.

Kini jemaah Haji dari seluruh dunia sedang berkumpul di Padang Arafah melaksanakan salah satu rukun Haji iaitu Wukuf. Sekiranya tidak mengerjakan wukuf, nescaya tidak sah ibadah Haji yang dilakukan. Wukuf dijalankan pada 9 Zulhijjah ( 7 Disember) dan kemudian umat Islam di seluruh dunia akan meyambut Aidiladha pada 10 Zulhijjah sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijjah.


Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana merupakan hari umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dan anaknya, Nabi Ismail dalam menunaikan perintah Allah s.w.t. Banyak pengajaran yang kita dapat daripada peristiwa ini yang seharusnya mendidik hati-hati kita menjadi insan yang bertaqwa. Kepada yang berkemampuan, sebaik-baiknya menjalankan ibadat korban dan mengagihkan daging-daging kepada mereka yang layak menerima.Sesungguhnya ramai umat Islam yang tidak mampu untuk membeli daging dan ada yang hanya mampu merasa untuk makannya pada Aidiladha. Ibadah korban dijalankan mulai selepas Solat Hari Raya Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijjah.

Di kesempatan ini, kami, Sahabat Masjid mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha dan Maaf Zahir dan Batin. Berhati-hati di jalanraya, moga bertemu di semester yang akan datang. Marilah kita sama-sama doakan kemenangan Islam.InsyaAllah.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails